Šī lapa ir izdrukāta no LELB Dubultu draudze
Interneta adrese:
http://dubultudraudze.lv/?ct=koncerti&fu=read&id=424

Vox Angelica koncerts O LUX BEATA

Mārtiņš Kupčs
2016.08.04 10:24

Sergejs JĒGERS (kontrtenors), Ilze REINE (ērģeles), Ainārs PAUKŠĒNS (čells) 2016.gada 7.augustā Dubultu baznīca aicina uz Vox Angelica koncertu.

O lux beata- Svētītā/svētlaimīgā gaisma.
Gaismas tēma, ceļš uz gaismu un lūgšana pamatā šīs programmas skaņdarbiem (Nakts miniatūras, Piedodošās gaismas litānija, O lux beata, Ave Maria), kopīgais programmai – aicinājums mūzikā tuvoties savai iekšējai pasauli, tuvoties mieram un apskaidrībai. Koncertā ietverta baroka mūzika (J.S.Bahs, A.Grandi), gregoriskie dziedājumi (O lux beata) un mūsdienu latviešu komponistu R.Dubras, J.Ķirša un pašas koncerta dalībnieces – ērģelnieces Ilzes Reines skaņdarbi.
Askētisms, miers, tēlu harmonisms vai improvizatoriskums un dramatiski uzliesmojumi – šīs iezīmes kopīgas gan senajai, gan mūsdienīgajai mūzikai. Programmas piedāvājums veido veseluma, viengabalainības sajūtu, kaut arī iekļauta stilistiski daudzveidīga mūzika. Sergeja Jēgera balss daudzveidību iepazīsim gregorisko dziedājumu līdzenajā plūdumā kā arī A.Grandi krāsainajā, kontrastu pilnajā kompozīcijā Cantabo Domino.
Klausītājiem būs īpaša iespēja dzirdēt Jāņa Ķirša 2015. gada nogalē komponēto ciklu Nakts miniatūras (Raiņa un Aspazijas dzeja), kurā J. Ķirša melodiķa talants un noskaņu spēles brīnišķīgi satiekas ar Sergeja Jēgera spēju piešķirt mūzikai izjustu dvēseli, sabalsojoties ar čella līnijām. Čellista Aināra Paukšēna un ērģelnieces Ilzes Reines sadarbība turpinās jau vairāk kā 10 gadus, šoreiz mūziķu lasījumā J.S. Baha Sonātes D-dur pārdomu un virtuozitātes šķautnes.