Šī lapa ir izdrukāta no LELB Dubultu draudze
Interneta adrese:
http://dubultudraudze.lv/?ct=pasdraudze_actual&fu=read&id=396

Mūsu veselības cikla kārtējā – 4. – lekcija sestdien 30.01.

Ģirts
2016.01.25 12:36

Tēma: Vielmaiņa jeb metabolisms šūnu līmenī, jeb mūsu mazo šūnu lielā sabiedrība. Bonuss: Interesanti vizuāli demonstrējumi.


"Non est census super censum salutis corporis" – "Nav mantas vērtīgākas par miesas veselību" – Turpinām lekciju ciklu par veselību! Lekcijas sagatavojis un lasa biomedicīnas speciālists Eduards Smelters. Ceturtā lekcija – sestdien 30. janvārī, plkst. 12:00 draudzes mājā. Lekcija ar videoprojekcijām.

Lekcijas ilgums 3 stundas ar 2 starpbrīžiem.

Vielmaiņa jeb metabolisms (Grieķu valodā: μεταβολή = pārvērtības izmaiņas) ir bioķīmisku reakciju kopums, kas norisinās katrā dzīvā organismā dzīvības uzturēšanai. Šie procesi ļauj ķermenim augt, atjaunoties, saglabāt savu struktūru un atsaukties uz ārējās vides iedarbību un saglabāt homeostāzi.      Metabolisms ir visi tie procesi, kas organismā norit sākot ar barības vielu uzņemšanas brīdi un nobeidzot ar galaproduktu izvadīšanu ārējā vidē. Vielmaiņa jeb metabolisms sastāv no diviem pretējiem un savstarpēji saistītiem procesiem: tie ir šķelšana jeb disimilācija (katabolisms) un sintēze jeb asimilācija (anabolisms).
... – vairāk uzzināsiet, kad atnāksiet!:-)

‍ilustrācija shēma

‍ilustrācija 3D

Cilvēks, pārsvarā, piedzimst vesels, pārējais ir viņa paša rokās, – ja par to domā! Tavs ķermenis ir Dieva dota dāvana, Svētā Gara mājvieta, svēts templis. Tavs pienākums ir to labi aprūpēt.
Tāpēc turpinām 12 praktisku lekciju ciklu par veselību un tās uzturēšanu, pamatojoties uz jaunākajiem zinātnes atklājumiem un praksi.